Catharsis este un termen provenit dintr-un verb grecesc – kathorsos, cre se traduce cu „purificare”. Acest termen a fost utilizat in mai multe situatii, iar cea mai ciudata utilizare a sa este in medicina, deoarece aici, Catharsis inseamna „epurarea intestinelor”. Chiar si primii oameni ai psihologiei au fost foarte interesati de acest termen in ideea de a descrie momentul in care o persoana isi aminteste in mod clar o amintire din trecut si este in stare sa o simta pe deplin. Potrivit lui Freud, Catharsis lasa o persoana sa se simta eliberata de un moment din trecut. In religie insa, acest termen se refera la transcendenta – la experiente care reusesc sa curete sufletul.

In literatura, Catharsis are cu totul un alt sens. Aristotel a folosit pentru prima data acest cuvant in Poetica, pentru a discuta in ce fel drama poate afecta viziunea individuala. Drama ajuta privitorul sa se identifice cu experientele, in special cu cele dureroase dintr-un personaj, si poate da nastere unor emotii puternice, iar oamenii care privesc o astfel de scena parasesc sala de teatru incarcati de prospetime si sunt purificati din punct de vedere emotional.

Drama da nastere unei stari emotionale pozitive

De asemenea, Aristotel mai sustine ca, dupa ce emotiile au fost exprimate, publicul are o senzatie de usurare care ii ajuta pe acestia sa isi traiasca viata de zi cu zi intr-un mod mai calm. Drama, sustine Aristotel, conduce catre o stare mentala mai rationala din moment ce extremele emotiilor se petrec intr-un cadru sigur.

Cu toate acestea, Catharsisul nu se limiteaza numai la astfel de momente. De fapt, o multime de naratiuni depind de identificarea personala cu personajul intr-un fel sau altul. Vizionarea unui film sau citirea unei carti pot provoca raspuns emotional, in special cand cititorul se identifica cu un personaj. Se intampla ca povestea sa esueze atunci cand oamenii nu se pot identifica cu personajele. Implicarea emotionala – de orice fel – de catre public fata de personaje sau circumstante, poate conduce catre o apreciere mai profunda a naratiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *