Intr-un viitor post-apocaliptic, care va fi scenariul de dupa disparitia oamenilor? La urma urmei, exista sanse foarte mari ca omenirea sa dispara cu mult inainte de extinderea Soarelui- moment in care nicio specie de pe suprafata Pamantului nu ar mai putea supravietui. Deci, daca am avea sansa sa privim cu 50 de milioane de ani inainte- dupa disparitia noastra- ce am putea gasi?

Luc Bussiere, lector la Universitatea Sterling, explica care ar putea fi sansele ca alta specie sa mosteneasca Pamantul, si de ce este foarte putin probabil ca primatele sa fie acelea. Intrebarea a inspirat o multime de speculatii populare si foarte multi scriitori au oferit o lista a posibililor „candidati”.

Unii ar putea fi de parere ca epoca actuala este dominata de plante. Insa cei mai multi oameni isi imagineaza astfel viitorul- chiar si scriitorii fictivi sunt de parere ca lumea va fi dominata de animale cu comportament agresiv si cu abilitatea de a se muta dintr-un loc in altul.

Oamenii de stiinta nu cred ca primatele vor fi cele care vor urma dupa noi, deoarece maimutele sunt foarte probabile sa dispara chiar dupa extinctia omului. Insa, in urma unor calcule, cercetatorii au ajuns la o concluzie uimitoare: furnicile vor fi cele care ne vor inlocui pe Pamant, asa ca am putea sa ne imaginam cam cum va arata viitorul planetei.

Principalele extinctii

De cinci ori, lumea s-a confruntat cu extinctii in masa. Iata care sunt acestea:

1.Extinctia de la sfarsitul Ordovicianului a avut loc in urma cu 440 milioane de ani in urma si a fost a doua, in ceea ce priveste severitatea. Practic, 85% din formele de viata de atunci, au disparut.

2.Extinctia in masa din timpul Devonianului- in urma cu 365-359 milioane de ani, a determinat disparitia unor grupuri de pesti mari, dar si a recifelor de corali.

3.Extinctia din Permian- cea care a afectat ecosistemul Pamantului cel mai tare, a avut loc in urma cu 252 milioane de ani. Aprope 97% din speciile de la acea vreme au disparut pentru totdeauna.

4.Extinctia de la sfarsitul Triasicului- dinozaurii au aparut in prima parte a Triasicului, insa amfibienii si reptilele mari erau cele dominante. Disparitia in masa a avut loc in urma cu 201 milioane de ani.

5.Extinctia de la sfarsitul Cretacicului- un asteroid a avut un impact cu Pamantul in urma cu 65 de milioane de ani, acesta fiind acuzat pentru ca ar fi pus capat dinozaurilor.

Blogger: Cristina M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *