Cu totii am experimentat, cel putin odata, o senzatie de deja vu. Senzatia de deja vu este un sentiment ciudat, familiar fata de lucrurile care, in mod obisnuit, ar fi trebuit sa fie total necunoscute. Deja vu este sentimentul sau senzatia stranie, experimentata de orice om, prin care acesta realizeaza ca a mai experimentat deja traire similara. Acest termen provine din limba franceza si inseamna „deja vazut”. Cu toate ca este un fenomen comun, care se petrece foarte des, este extrem de putin cunoscut.

Senzatiile de deja vu nu sunt persistente si nu au o durata mai mare de 30 de secunde. Sigmund Freud este unul dintre primii oameni de stiinta care a incercat o sa aprofundeze studierea sentimentului de deja vu. Freud a observat in aceste „amintiri” un rezultat al reprimarii inconstiente a memoriei de catre creierul uman in fata unor experiente traumatizante traite la o varsta frageda.

De unde vine sentimentul de deja-vu?

Potrivit unor cercetari, acest fenomen a fost corelat cu cateva lucruri specifice. Cercetatorii au descoperit ca deja vu are loc, de cele mai multe ori, atunci cand apar scene asemanatoare cu unele trairi anterioare in ceea ce priveste aspectul lor spatial, insa nu sunt chiar atat de similare cu ceea ce oamenii sunt constienti a fi experimentat in trecut. Prin urmare, deja vu se refera la un aspect care s-a petrecut intr-un anumit spatiu. Se pare ca deja vu nu poate fi explicat doar prin cercetarile stiintifice. Sursa acestui sentiment este propriul nostru spirit. Multi considera aceasta emotie ca fiind rezultatul reincarnarii si retrairii unor experiente din viata trecuta.

In ciuda faptului ca acest subiect este inca larg dezbatut atat de oamenii de stiinta, cat si de spiritualisti, deja vu ramane un sentiment placut pe care oamenii il experimenteaza cu bucurie, deoarece se intersecteaza cu o multime de realitati paralele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *